Mitä jos koiran turkinhoito olisikin helppoa ja mukavaa?

Mitä jos koiran turkinhoito olisikin helppoa ja mukavaa?

Koiran turkinhoito kuuluu jokaisen koiraperheen arkeen. Koiran rodusta riippuen turkkityyppejä on erilaisia, toiset turkit vaativat enemmän hoitoa ja huolenpitoa kuin toiset. On rotuja, joilla ei ole lainkaan pohjavillaa, sekä rotuja, joiden turkki koostuu sekä päällyskarvasta että pohjavillasta. On pitkäkarvaisia ja lyhytkarvaisia, sekä kiharia ja karkeita turkkeja. Puhdas ja hyvinvoiva turkki on silti jokaisen koiranomistajan ilo – ja etenkin itse koiran.

 

Rodut, joilla on paksu pohjavilla päällyskarvan alla tarvitsevat erityisen paljon turkinhoitoa etenkin keväisin, jolloin koira pudottaa runsaasti karvaa, ja menettää suuren osan pohjavillastaan. Harjaamisella saadaan tehokkaasti poistettua irtokarvaa, samalla kun harjaaminen aktivoi pintaverenkiertoa. Lyhytkarvaiset sileät turkit puolestaan koostuvat pääasiallisesti ainoastaan päällyskarvasta, eikä pohjavillaa juurikaan ole. Tällöin myöskään karvanvaihtoa ei varsinaisesti ole, tai jos on, se pysyy melko lievänä ja karvaa putoaa tasaisesti läpi vuoden. Pitkäkarvaisten koirien turkit vaativat säännöllistä harjaamista ja etenkin, jos pitkäkarvaisella koiralla on vielä pohjavillaa, on tärkeää/hyvä varautua käyttämään erityisen paljon aikaa ja vaivaa turkinhoitoon. Tämä turkkityyppi myös takkuuntuu erityisen helposti. Takut saattavat tuntua koirasta ikävältä, kiristää ja puristaa sekä voivat myös pahimmassa tapauksessa vahingoittaa koiran ihoa. Säännöllisyys hoitamisessa on siis erittäin tärkeää, jotta takkuja ei pääsisi syntymään, ja koira pystyy nauttimaan olostaan kaiken aikaa. Lyhytkarvaisten ja pitkäkarvaisten turkkien lisäksi on myös koirarotuja, joilla on kihara turkki. Kihara turkki vaatii omat toimenpiteensä, kuten esimerkiksi säännöllistä trimmausta. Kiharasta turkista ei juurikaan putoa karvaa, koska turkki koostuu lähes kokonaan pohjavillasta. Lisäksi on rotuja, joilla on karkea, vettähylkivä turkki. Tälle turkkityypille on ominaista usein myös paksu pohjavilla. Nämä rodut vaativat turkin nyppimistä, koska karvoja ei putoa turkista itsestään.

 

Usein jo koiran rotuvalintaa tehdessä on hyvä ottaa huomioon myös se, kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa ja panostamaan koiran turkinhoitoon. Turkinhoidolla on hyvin paljon merkitystä koiran hyvinvointiin. Koiralle on hyvä opettaa heti pennusta alkaen rutiinit, kuten pesu ja harjaus sekä joillakin roduilla myös föönaus. Näin ollen pesu- ja turkinhoitohetket tulevat tutuksi, koira ei vierasta niitä, tottuu niihin, ja saattaa jopa nauttia niistä. Kun turkinhoitoon ja harjaukseen vasta opetellaan pennun kanssa, kannattaa sille miettiä jo etukäteen sopiva ajankohta päivästä. Usein esimerkiksi lenkin jälkeen koira saattaa olla hiukan väsynyt, jolloin se voisi olla oiva ajankohta harjoitteluun. Harjaukseen kannattaa valita rauhallinen paikka ja hyvin menneestä suorituksesta on aina hyvä palkita koiraa. Mitä enemmän koiran saa pennusta alkaen nauttimaan turkinhoidosta, sen helpompaa se on läpi koiran elämän. Sen sijaan, että harjaaminen olisi vastenmielinen toimenpide, on se mukava rentouttava rutiini koiralle, josta koira voi myös nauttia.

 

Koiran harjaamisella on monia hyötyjä. Harjaaminen edistää pintaverenkiertoa, ehkäisee turkin takkuuntumista sekä irrottaa kuolleita karvoja. Koiran turkinhoitohetki voi olla mukava ja rentouttava yhteinen hetki koiralle ja omistajalle, joka voi myös vahvistaa koiran ja omistajan sidettä. Jos koira on oppinut pitämään harjauksesta, nauttii koira siitä todella paljon. Ja mikä tekisikään omistajan tyytyväisemmäksi, kuin oman koiran rentoutunut ja onnellinen ilme. Välillä arki on kiireistä ja hektistä, turkinhoitohetki voi olla ihana aika pysähtyä ja nauttia yhteisestä ajasta koiran kanssa.

 

Kuinka valita koiralle oikeanlainen harja? Markkinoilta löytyy monenlaisia harjoja. Usein jo koiran kasvattaja osaa suositella tietylle rodulle tai turkille sopivia harjoja. Oliver’s Life & Stylen laadukkaat koirien harjat sopivat niin lyhyille kuin pitkille turkeille. Ne hoitavat turkkia hellävaraisesti. Harjojen muotoilussa on otettu myös ergonomia huomioon, joten ne ovat kevyitä ja niitä on mukava käyttää. Oliver’s Life & Style koiran harja on valmistettu villisian harjaksista ja se on laadukas ja klassinen harja niin lyhyille kuin pitkille turkeille tuomaan kiiltoa ja silottamaan turkkia. Harja soveltuu erinomaisesti myös pentukoirille. Oliver’s & Style koiran metallipiikkiharja on loistava harja etenkin pitkille/näyttelyturkeille ja se toimii myös erinomaisesti apuna takkujen selvittämisessä, sekä ennaltaehkäisee uusien takkujen syntymistä. Oliver’s Life & Style koiran sekoiteharja on laadukas harja niin pitkille kuin lyhyille turkeille. Se myös selvittää takkuja hellävaraisesti ja ennaltaehkäisee uusien takkujen syntymistä.

 

Pidetään koiriemme turkeista hyvää huolta ja tehdään turkinhoitohetkistä mukavia ja rentouttavia hetkiä, joista sekä koira, että omistajansa nauttii.

Lisää postauksia